Kondor Péter: Embereket szeretnék Krisztushoz vezetni, Krisztushoz szeretni

Püspökválasztás zajlott az evangélikus egyházban, mely ma zárult, bár eredményére még heteket kell várni. A Déli Evangélikus Egyházkerület nyugdíjba vonult püspökének, Gáncs Péternek az utódját négy jelölt közül választják ki, közülük hárman békéscsabai kötődésűek. Vető István cinkotai lelkész mellett a püspöki tisztség helyi kötődésű várományosai: Aradi György, aki a békéscsabai Aradi András nyugdíjas lelkész fia; Szeverényi János egykori békéscsabai lelkész, illetve a most is Békéscsabán szolgáló Kondor Péter esperes. A 7.TV Kikötő című műsorában Kondor Péterrel Zsíros András műsorvezető beszélgetett.

 

 

–  A püspökválasztás apropóján indult el egy honlap is, a KondorPéter.hu, ahol összefoglalja mindazt, ami a püspöki tisztséggel kapcsolatos elképzeléseit tartalmazza. Ezen a honlapon mottóként a 37. zsoltárból szerepel egy idézet: „Hagyd az Úrra utadat, bízzál benne, mert Ő munkálkodik.” Elég sokatmondó ez az idézet. Miért választotta ezt mottóul a püspöki jelöltségre?

–  Már a lelkészi pályám kezdetétől kísér ez az ige. Úgy gondolom, attól kezdve, hogy az ember elfogadja Isten hívását, és igent mond a lelkészi szolgálatra, nem magának kell keresnie az utakat, hanem elsősorban Istenre figyelve kell kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyeket Isten ad számára. Talán egészen gyakorlativá úgy tudnám tenni ezt a kérdést, hogy sokszor vannak bennünk vágyak, elhatározások. Mi eldönthetjük, hogy milyen irányba szeretnénk vezetni barátokat, ismerősöket. Meghívni őket alkalmakra. És talán mindnyájan éltünk már át olyan helyzetet, hogy ezt a hívást ők nem fogadták el. Kudarcnak éljük meg talán az ilyen eseményeket az életünkben. De közben vannak mellettünk olyan emberek, talán munkatársak, szomszédok, akik nyitott szívvel várják ugyanazt a hívást, és boldog örömmel jönnének ezekre az alkalmakra, indulnának azon az úton, amelyen vezetni szeretnénk őket.