Ökumenikus kórházi kápolnát avattak Miskolcon

A test gyógyítása mellett a lélek ápolása is fontos része egy beteg ember felépülésének, ezért is lényeges, hogy minél több egészségügyi intézményben legyen elérhető az a lelki szolgáltatás, amelyet az egyházak tudnak biztosítani azok számára, akik ezt igénylik – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórháza ökumenikus kápolnájának avatásán. Az alkalmon a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) részéről Gáncs Péter püspök vett részt. A kápolna kialakítását a MEE 1 millió forinttal támogatta.

 

 

Rétvári Bence szerint ennek a jelentőségét a kormány is érzi, ezért idén már 440 millió forintot biztosít a kórházi szolgálatot ellátó lelkészek munkájának díjazására. 

Az államtitkár a kórházak alaptevékenységének támogatásáról szólva elmondta, hogy Miskolcon a megyei és városi kórházat is magába foglaló egészségügyi intézmény 4 milliárd forinttal költhet többet a gyógyításra, mint 2012-ben. Kedvező folyamatként értékelte, hogy a gyógyítást egyre szélesebb körűen értelmezik. Ennek során mindenki megtalálja azt az utat, amellyel a kórtermekben és azokon kívül is hozzásegítheti a gyógyulni akaró embereket a minél teljesebb élethez – fogalmazott Rétvári Bence.